zaterdag 10 april 2021

Over Goede Vrijdag en Pasen (2)



Loop je mee? Ik neem je mee terug naar vorige week zondag, eerste paasdag. Ik mag zingen in de kerk en mag daarom live bij de kerkdienst zijn. De bloemen die in de kerk staan, zijn voor zowel Goede Vrijdag als Pasen. Vrijdag rode gerbera’s. Bij de uitleg staat: Rode gerbera’s en geknakt riet in een beker verwijzen naar het lijden en sterven van Jezus. Zondag gele tulpen en bloesem, want het is feest!

 

Nadat we ingezongen hebben, loop ik naar het bloemstuk toe, om te kijken hoe het er bij staat. De gerbera’s die vrijdag nog fier rechtop stonden, hangen nu slap. Ze zijn er nog wel, maar hebben niet het hoogste woord. De bloesem en de tulpen zijn verder uitgekomen en voeren nu de boventoon.

Hoe bijzonder eigenlijk, hoe de bloemen erbij staan en hoe het leven is. Het lijden en de dood zijn er nog wel in onze levens - voorbeelden genoeg. Maar het heeft zijn kracht verloren. Want de Here Jezus overwon de dood, overwon de satan. Satan, de grootste vijand van God en van ons, is zijn kracht verloren. Hij is er nog wel en gaat rond als een briesende leeuw, zo lezen we in de Bijbel. Maar hij is verslagen, hij heeft nog zijn laatste stuiptrekkingen maar moet het afleggen. Afleggen tegen Koning Jezus. Koning Jezus, Die vrijdag nog aan het kruis stierf? Ja, Die Jezus. Hij stierf inderdaad vrijdag, maar daarmee was het niet gedaan. Gelukkig niet. Hij overwint, glorieus. En daarom is het feest. De Heer is waarlijk opgestaan. En iedereen die in Jezus gelooft, deelt in Zijn opstanding. Ook voor u en jou en mij is er nieuw leven.

 

De bloesems waren nog niet volop in bloei, de tulpen nog niet heel ver open. Zo kunnen wij ons leven soms ook ervaren, als een begin van bloei. Het mooiste deel komt nog. Nu al mogen we leven, openbloeien tot Gods eer. Mogen we het goede nieuws over de dood én de opstanding van Jezus doorvertellen. Rondbazuinen. Elkaar ermee bemoedigen. Dat gaat niet altijd goed. We durven of kunnen het niet doorvertellen. Of we worden niet geloofd. Maar als er zoveel Goddelijke kracht is dat Jezus opstaat, zal er bij God dan ook niet zoveel kracht zijn om dat blijde nieuws te laten landen en mensenlevens voorgoed te veranderen?

 

Loop je mee? Het leven in? Of beter: het Leven in? Jezus zelf gaat voorop. Hij gaat met je mee en laat je nooit alleen. Hij kan alles aan, Hij overwint.

 

En daarom:

Zou ik nog vrezen,

nu Hij eeuwig leeft,

Die mij heeft genezen,

en mij vrede geeft?

In Zijn Godd’lijk wezen

is mijn glorie groot,

niets heb ik te vrezen

in leven en in dood.

U zij de glorie,

opgestane Heer!

U zij de victorie,

nu en immermeer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je reageren? Leuk! Laat hier een reactie achter of stuur een email naar: doordeogenvanjeanet@gmail.com