zaterdag 17 februari 2024

Ik timmer aan de weg

Ik timmer aan de weg. Die zin zingt al een paar weken rond in mijn hoofd. Ik timmer aan de weg… en wil dat met deze blogpost laten zien, in de openbaarheid brengen voor zover het dat nog niet is. 

Toen ik op zoek was naar een plaatje voor deze post, kwam ik de volgende omschrijving tegen: ‘Veel activiteiten ontplooien en daarmee naar buiten treden om verandering en vernieuwing te bewerkstelligen’. Nou nou, dat is wel groots die verandering en vernieuwing. Maar toch, nu ik er even over nadenk past het wel bij wat ik aan het doen ben. Want het zijn nieuwe dingen die ik doe, nieuwe wegen die ik insla. Nieuwe activiteiten, gewoon om te proberen of het wat is. En die verandering? Soms verandert door een verhaal, door een foto de dag. Verandert mijn stemming, krijg ik een glimlach. Kijk ik anders tegen dingen aan, of ook wel anders tegen mezelf aan. Ben ik verbaasd dat iets uit mijn vingers komt, en op welke manier.

En al is het soms nog werk-in-wording, ik wil er toch wat van laten zien. Want soms zijn dingen te mooi, te kostbaar om alleen voor jezelf te houden. Hoop ik dat een ander er ook iets aan heeft. Of heb ik het simpelweg hardop geroepen en wil ik dat ook waarmaken.

 

Verjaardagskalender

Allereerst was daar vorig jaar de verjaardagkalender. Er zijn nog enkele exemplaren, dus als je er nog ééntje wilt (of meer ;)) dan laat het me weten.  

 

Lied

Vanaf dit jaar zijn we in onze kerkelijke gemeente bezig met een gemeenteproject. Aan de hand van een boekje denken we na en praten we door over het thema ‘Samen één’. Het leek mij wel eens mooi om een lied te schrijven, en dit was een goede aanleiding. Ik ging aan de slag en schreef het lied “Bouw Uw Koninkrijk”. Zowel de tekst als de muziek heb ik geschreven. Het is onder andere hier te luisteren (vanaf minuut 58). Elke maand hebben we een themadienst en zingen we dit lied, wat steeds uitgebreid wordt met meer coupletten.

 

Ekkie wil zingen

Ekkie? Wie of wat is dat? Ekkie is een jonge ekster en speelt de hoofdrol in een kinderverhaaltje wat ik schreef. Hoe dat zit? Via LinkedIn kwam ik Mariët van de Merwe tegen, die onder andere illustraties maakt. Zij nodigde mensen uit een verhaaltje te schrijven voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Verhaaltjes met een boodschap, een levensles. Ik ging de uitdaging in en stuurde mijn verhaaltje in. Het heet “Ekkie wil zingen”. Mariët maakte er een prachtige illustratie bij. Mijn verhaaltje komt samen met een boel andere verhaaltjes in het boekje “Meer eigenwijze verhaaltjes”. Je kunt het boekje hier bestellen. Aanrader! Als je (klein)kinderen hebt, met kinderen werkt of gewoon prachtige illustraties wil zien en verhaaltjes wil lezen.  

 

Gedichten

Geregeld schrijf ik ook gedichten. Vaak hebben ze een link met het christelijk geloof. Het geloof in een God Die de wereld gemaakt heeft. Ik zie God veel terug in de schepping, de natuur. Als ik weer eens buiten loop, wat ik graag doe, gaat bijna altijd de fotocamera mee. Foto’s maken, beelden en sfeer vangen. Ik vergeet de tijd en de rest van de wereld, het is dan alleen de camera, de natuur en ik. Tijdens de wandelingen neem ik mijn telefoon ook altijd mee en soms al lopend komen er woorden of zinnen in mij op, die ik dan in de telefoon noteer. Thuis of op een later moment werk ik het dan uit tot een fotoverhaal of een gedicht. Soms ontstaan die gedichten en verhalen spontaan, soms door iets wat ik zie of meemaak.

Wie weet komt er ooit nog een gedichtenbundel (met foto’s!) van mij uit, maar eigenlijk vind ik dat ik dan eerst meer gedichten moet schrijven. Goed om te weten is dat ik ook op verzoek schrijf. Dus vraag me vooral als je ideeën of wensen hebt.

 

Niet alles gaat van een leien dakje. Er zijn dagen dat ik liever binnen blijf, dan er op uit trek. Liever alleen ben, dan gezelschap van anderen opzoek. Dagen dat de zon ver te zoeken is en er een wolk boven mij lijkt te hangen. Ik leer steeds een beetje meer hoe ik met die dagen om kan gaan. Ook daarin timmer ik aan de weg.













Ik ben niet altijd tevreden met wat ik doe of maak, maar vaak is het ook wél raak



 


2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtig lied Jeanet! Groet Joop en Ria van den Akker

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heb je een mooi lied gemaakt Jeanet! Liefs van Jan&Lea

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je reageren? Leuk! Laat hier een reactie achter of stuur een email naar: doordeogenvanjeanet@gmail.com