zaterdag 19 juni 2021

Wie is je vader?

Who’s your daddy?

‘Who’s your daddy?’ las ik deze week. Het is de titel van een podcast1 die zondag -vaderdag- verschijnt. Ik vond het een treffende, prikkelende titel. De man die het presenteert, is opgegroeid zonder vader.

Wie is je vader? Iedereen heeft een vader, maar is die ook / nog in jouw leven? Leeft hij nog? Heb je een band met hem? Kun je met hem kletsen, klussen, klieren? Draag jij hem op handen?

Misschien zijn dit vragen die je met ‘ja’ beantwoordt. Het kan gaan over je eigen vader, je schoonvader, je niet-biologische vader, een vaderfiguur in jouw leven. Dan is vaderdag een mooie gelegenheid om dat (opnieuw) uit te spreken.

Misschien zijn dit vragen die je met ‘nee’ beantwoordt. Ook dan kan het gaan over je eigen vader, je schoonvader, je niet-biologische vader. Dan kan vaderdag pijnlijk zijn, of verdrietig. Of ben je blij voor een ander als die wel zo’n vader heeft.

Hemelse Vader

Wie is je vader? Welk antwoord je ook geeft, welke gevoelens vaderdag ook oproept, of misschien hoe onverschillig het je laat, ik hoop dat je in elk geval de Hemelse Vader kent. De Here God, Die als een vader voor Zijn kinderen wil zijn. Ik hoop dat Hij elke dag in jouw leven is. Jij een band, een relatie met Hem hebt. Je met Hem kunt praten, je met Hem dingen durft ondernemen. Jij Hem eert.

Ons beeld van de Hemelse Vader wordt vaak ingekleurd door onze aardse vader. Als je een fijne vader hebt, is dat niet zo’n probleem. Maar als je geen vader hebt, of geen goede vader, kan deze vergelijking pijnlijk en moeilijk zijn.

Nooit te laat

Het is nooit te laat om naar je Hemelse Vader toe te gaan. Voor het eerst of opnieuw. Hij wil graag in jouw leven aanwezig zijn. Een band, een relatie met jou onderhouden. Met je praten, met jou mee je leven in. Voor je zorgen, je geven wat je nodig hebt. Elk uur van de dag staat Hij voor je klaar.

Aardse vaders kunnen afwezig zijn, tijdelijk of voor altijd. Door gebroken gezinnen, door werk, omdat hij geen tijd heeft, omdat hij overleden is. Maar de Hemelse Vader is er altijd geweest en zal er altijd blijven. Voor jou, voor mij, voor iedereen. Ken je Hem nog niet? Je bent welkom. Welkom met je vragen, met je twijfels, met je behoeften, met je vreugde, met wat goed is én met wat niet goed is. Welkom bij mij, welkom bij andere gelovigen, welkom in de kerk. Maar vooral ben je welkom bij de Vader zelf. Dit lied verwoordt het mooi.

1De podcast luisteren? Hier vind je meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je reageren? Leuk! Laat hier een reactie achter of stuur een email naar: doordeogenvanjeanet@gmail.com