zaterdag 25 juli 2020

Groene genade

Groene genade. Het is het thema voor Keiland1 2020, waar ik heen zou. Keiland gaat niet door, maar het thema bleef hangen. Waar denk je aan bij ‘groene genade’ was de vraag.

Eerst maar eens het woord genade. Voor wie er niet bekend mee is, of om het even weer in herinnering te brengen.

Genade: iets krijgen wat je niet verdient. Dat kan gaan over iets kleins - een snoepje, een geldbedrag, en over iets groots - vrijspraak, tijd van leven. In het christelijk geloof gaat het om grootse dingen: we krijgen vrijspraak, terwijl we hadden moeten sterven. We krijgen tijd van leven, terwijl er een eind aan ons leven had moeten komen, zonder uitstel. Wat ook een kenmerk is, is dat we het krijgen, ontvangen. We kunnen het niet verdienen, kunnen er niets aan bijdragen, hebben er geen recht op.

En dan het woordje groen. Groen staat voor mij voor groei, voor nieuw leven, zoals in de lente. Blaadjes aan de bomen, gras dat groeit. Groen staat voor fris, verfrissend. Groen is ook jong: ‘hij is een groentje’ dan ben je een beginneling, een jonkie, moet je nog veel leren. Groen is ook veilig: staat het verkeerslicht op groen, dan mag je gaan. Groen is geel + blauw, de zon + de lucht. Groen is nog niet rijp. Zoals een tomaat die al wel zijn vorm heeft, maar nog wat zonuren nodig heeft om verder kleur te krijgen.

En die twee woorden samen - groene genade - wat zeggen die mij? Het is nieuw leven na dorheid, na doodsheid, na dood zelfs. Het is de lucht inschieten, een groeispurt, nieuwe energie. Niets bij kunnen dragen - en toch verfrist worden. Ik schreef ‘groen is ook jong’. Bij jong denk ik aan een kind, zo puur nog, zo vol vertrouwen, zo enthousiast. Groene genade is dan puur en echt, daar kun je op aan, het is enthousiasmerend, anderen bereikend en meeslepend. De genade niet voor jezelf houden, maar ook aan anderen gunnen. Groen is veilig - door genade ben je veilig, je leven lang én de tijd daarna. Groene genade is leven in het Licht (de zon, symbool voor de Zoon, Jezus Christus) onder een blauwe, open, hemel. En groene genade kan nog rijpen, kleur krijgen in je leven. Het ontluikt, soms langzaam, soms is er ineens een groeispurt. Het laat zich steeds meer zien, op heel onverwachte momenten. Soms zie je het pas achteraf. Of je ziet het wel bij anderen en niet bij jezelf.

Maar ook voor jou is er groene genade. Elke dag jong, elke dag een nieuwe start. Elke dag groeien. Een groei die je cadeau krijgt, die je mag uitpakken en waar je mee aan de slag mag. Een groei die zoveel mooier en dynamischer is als je die samen beleeft. Groene genade is nu al leven in Gods nieuwe wereld. En ja, dat moet nog groeien en rijpen en vorm en kleur krijgen. We zijn vaak nog maar groentjes en soms breekt het ons bij de handen af. Maar God geeft je Zijn groene genade en helpt je. Je kúnt het niet zelf en je hoéft het niet zelf. Jezus als de Goede Herder leidt je naar die frisgroene genadewei. Ga je mee?

 

1 Keiland = 7 dagen lang kunst, kerk en kamperen op Terschelling, www.keiland.nl 

Meestal maak ik eerst foto's en ontstaat het verhaal. Nu was het andersom. Na het schrijven van dit verhaal ging ik grasduinen in mijn fotoarchief en kwam ik deze groene foto's tegen, die ik jullie niet wil onthouden:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je reageren? Leuk! Laat hier een reactie achter of stuur een email naar: doordeogenvanjeanet@gmail.com