zaterdag 1 januari 2022

2022

Hoe zie jij 2022 voor je?

Als een leeg vel papier. Zo kun je het nieuwe jaar 2022 voor je zien. Een blad, nog onbeschreven, zonder kreukels en vlekken. Zie jij het nieuwe jaar zo voor je?

Of heb je de lijnen al uitgezet? De dagen al gevuld? Wordt het jóuw jaar, waarin veel moet wijken voor jou? Voor jouw plannen en idealen?

Neem je veel van 2021 mee naar dit nieuwe jaar? Gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. Woorden die je hebt gezegd of gehoord. Woorden die wonden sloegen of woorden die genazen. Woorden die afstand creëerden of afstand overbrugden. Pijnlijke momenten en mooie momenten. Gemiste en gehaalde doelen. Voornemens die vorig jaar niet gelukt zijn en die je nu opnieuw van stal haalt. Dromen, idealen die je (verder) uit wilt voeren.

Neem je veel van 2021 mee of maak je een nieuwe start? Helemaal een nieuwe start kan denk ik niet altijd. Bewust of onbewust neem je dingen van vorig jaar mee. En natuurlijk kunnen we een nieuwe start maken. Elke dag zelfs. Maar helemaal vergeten hoe het was, of dat nu een positieve of negatieve situatie was, kunnen wij mensen niet.  

Is er dan geen hoop? Zijn we aangewezen op onszelf? Met hooguit wat aanmoediging of hulp van anderen? Nee, we hoeven het niet alleen doen. En we hoeven het de last van het oude jaar niet meenemen 2022 in.

 

Iets nieuws

“Maar denk niet alleen aan wat er gebeurd is. Kijk niet alleen terug naar het verleden. Want Ik ga iets nieuws doen. Het is zelfs al begonnen, heb je het niet gemerkt? Ik maak een weg door de woestijn en Ik laat er rivieren stromen” (Jesaja 43:18-19). Dit was de tekst van de dag die ik vandaag las in een Bijbel app. En het bepaalde mij erbij: kijk niet alleen terug. Kijk ook wat er nú gebeurt. We kunnen zo vaak in het verleden leven, terugkijkend wat er geweest is. We kunnen ook zo vaak al in de toekomst (willen) leven, want dan gaat het gebeuren. Maar kijk ook wat er nú gebeurt. Kijk Wie er aan het werk is. Voor ons. Voor onze toekomst. Voor de toekomst van de hele wereld. Hij, God, gaat iets nieuws doen. Zie je het voor je? Rivieren die door de woestijn stromen? Dan kan toch helemaal niet? De woestijn is toch een plaats van grote droogte? Met, als je geluk hebt, een bron, maar verder niets? Nee, God gaat iets nieuws doen. Het hangt dus niet van ons af. Van onze voornemens die al dan niet slagen. Van onze plannen en idealen. Van wat wij kunnen. Nee, God is aan het werk en hoe.

Zullen we daarop gaan letten dit jaar? Zullen we dat aan elkaar vertellen? Dat is mooier dan onze plannen en idealen. Mooier dan onze goede voornemens. Mooier dan we ons voor kunnen stellen. Mooier en grootser dan wij kunnen bevatten.

 

Zegen

Als we zo het nieuwe jaar ingaan, mogen we grootse dingen verwachten. Of je nu begint met een leeg vel papier of een papier vol kreukels en vlekken. We mogen God bidden dat Hij Zijn werk voortzet. Hij laat niet los wat en met wie Hij begonnen is. Ook dit jaar is een jaar van Hem, onze machtige God. Ik wens je veel heil en zegen toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je reageren? Leuk! Laat hier een reactie achter of stuur een email naar: doordeogenvanjeanet@gmail.com